Stockfoto Petra Zuid-Afrika 24-11-16

Blog deel IV: Petra Uylen voor Stichting Opstap in Zuid-Afrika.

Verslag van mijn bezoek aan Zuid-Afrika deel IV
Vrijdag 25 november 2016

Vanmorgen zijn we vroeg vertrokken naar het
Mount Olive Outrech-Khaya Center, gevestigd in de community Lehae (grenzend aan Soweto).

De kernactiviteiten van Mount Olive richten zich op gedragsverandering, zorg en support door middel van Community Based hiv/aids programma’s in de community Lehae. De community Lehae wordt gekenmerkt door hoge werkeloosheid, huiselijk geweld, hiv/aids besmettingen en armoede. Deze sociale problemen hebben ervoor gezorgd dat veel kinderen vroegtijdig school verlaten om te zorgen voor hun zieke ouders of jongere broertjes en zusjes. Mount Olive biedt de community hulp bij deze sociale problemen. Mount Olive ondersteunt het Afrikaanse model dat kinderen het beste kunnen worden opgevangen binnen hun eigen gemeenschap. Mount Olive is in 1993 opgericht door Valencia Kock, een vrouw met een missie: verschil maken binnen haar community.

Voor de kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar biedt Mount Olive een "Early Childhood Development Program (EDC)" en driemaal per dag een maaltijd. Door dit laatste verlichten zij de financiële zorg voor hun families. Voor de oudere kinderen, die naar school gaan, biedt Mount Olive een naschools programma dat voorziet in educatie, begeleiding en psychosociale ondersteuning. Dit is het “Young Leaders Program". Ruim 30 jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar zijn geselecteerd vanwege hun potentie om zich te ontwikkelen tot leidinggevende binnen de gemeenschap. Alle kinderen zijn afkomstig uit een gezin met weinig tot geen inkomen. Ook deze kinderen krijgen elke dag een maaltijd. Een ander project dat binnen Mount Olive wordt gerealiseerd is het helpen aanvragen van Zuid-Afrikaanse identiteitsbewijzen voor mensen die dit niet hebben. Zonder identiteitsbewijs kunnen zij namelijk niet studeren, solliciteren en/of subsidies via de overheid aanvragen. Tot slot is er het “Victim Empowerment Program”. Het hoofddoel van dit programma is om slachtoffers van seksueel misbruik en verkrachtingen te helpen en te beschermen, evenals er voor te zorgen dat slachtoffers niet zelf dader worden. Het betreft hier veelal vrouwen en kinderen.

Na een ontvangst dat zeer gastvrij en muzikaal was, werden wij door Valencia rondgeleid in het zeer goed georganiseerde Center. Daarna maakten wij kennis met de jonge kinderen van het ECD-programma, die daar hun lessen aan het volgen waren. Wij waren erg onder de indruk van wat deze jonge groep kinderen al geleerd werd en hoe goed georganiseerd alles was.

Hierna zijn wij de wijk ingegaan om een vijftal huisbezoeken af te leggen. Eén daarvan raakte mij behoorlijk. Het betrof de 20-jarige jongen Tando, die vorig jaar zijn moeder heeft verloren aan hiv en nu in zijn eentje zorgt voor zijn 5 broertjes en zusjes. Hij runt als 20-jarige de crèche die voorheen door zijn moeder geleid werd. Hiermee voorziet hij in een minimaal inkomen, waarmee hij het gezin net niet kan onderhouden. De crèche had 5 stoelen, geen tafels en nagenoeg geen speelatributen voor de kinderen. Stichting Opstap stelt nu middelen ter beschikking om de accommodatie op te knappen, zodat er meer kinderen opgevangen kunnen worden en deze 20-jarige jongen een zodanig inkomen kan genereren dat hij zijn broertjes en zusjes kan onderhouden.

Na terugkomst op het Center hebben we tijdens de lunch uitgebreid met een aantal kinderen gesproken die deelnemen aan het Young Leader Program. Duidelijk werd dat zij zonder dit Center geen toekomst hadden en nu zicht hebben op een goede toekomst. We hebben onder meer met een jongen gesproken die, na deelname aan dit programma, een half jaar vrijwilligerswerk bij het Center heeft gedaan en 1 januari aan een universitaire opleiding Business Management gaat beginnen.

Direct daaropvolgend hebben we een bijeenkomst bijgewoond van het Young Leader Program en wat mij opviel is de enorme interactie tussen de kinderen en de docente. Wat een passie en bevlogenheid werd hier getoond. Tot slot hebben wij meegeholpen om een warme maaltijd uit te serveren aan 750 (!!) kinderen, die daarvoor iedere dag speciaal in het Center langskomen. Wat opviel was dat veel kinderen deze maaltijd meenamen naar huis om deze te delen met hun overige familieleden.

Aan het einde van de dag hebben we met Valencia besproken dat Stichting Opstap en Stichting Sala Kuchikuchi de komende drie jaar het Center blijven steunen en daarnaast, naar aanleiding van de afgelegde huisbezoeken, een aantal kleine bijzondere projecten zullen financieren.

Al met al wederom een bewogen dag, maar wel een dag met een enorme positieve vibe. Wat een fantastich Center, waar kinderen vanuit een kansloze positie zicht krijgen op een goede toekomst.

Petra

Stichting Opstap

Stichting Opstap staat voor een opstap in de wereld, maar ook op stap zijn naar een evenwichtigere/betere wereld. De stichting streeft naar het verbeteren van onderwijs, levensstandaarden en welzijn in binnen- en buitenland.
Grip directeur Petra Uylen is bestuurslid van deze stichting en bezoekt, samen met een aantal mensen, waaronder René Hartman, voorzitter van de stichting, van 20 tot en met 28 november 2016 de bijzondere projecten die de stichting steunt. Ze gaan onder andere naar Johannesburg, Soweto en Limpopo.

Meer informatie over de activiteiten van Stichting Opstap is te vinden op
www.stichting-opstap.nl.