Stockfoto Petra Zuid-Afrika 27-11-16 (1275 x 700) (393 x 216)

Het laatste deel van de blog: Petra Uylen voor Stichting Opstap in Zuid-Afrika

Verslag van mijn bezoek aan Zuid-Afrika
Zaterdag 26 november en zondag 27 november 2016

Vandaag wederom vroeg vertrokken richting Mount Olive (Khaya Center). Het was hier een zeer bijzondere dag! Vandaag werden hier aan alle deelnemers van het Young Leaders Program certificaten uitgereikt. Dit was een hele happening. Jongeren, in (geleende) gala outfits, vergezeld door hun ouders, werden ontvangen in een prachtig versierde zaal. Sinds twee jaar financiert Stichting Opstap deze, voor deelnemers aan het programma, belangrijke dag. Deelnemers worden in het zonnetje gezet, er worden diverse toespraken gehouden door de jongeren, er wordt gedanst en gezongen, er worden gedichten voorgedragen, er zijn externe sprekers en aan het einde van dit alles worden de certificaten uitgereikt, waaronder bijzondere certificaten zoals bijvoorbeeld voor de meest excellente student en de student met de meeste inzet.

Ik heb me verbaasd over het zelfvertrouwen van de deelnemers, maar dat is iets waar gedurende het jaar heel veel aandacht aan wordt besteed door het Center. Daarnaast zie je trotse ouders en enorme blijdschap bij de jongeren omdat ze wederom een jaar in het programma met succes hebben afgesloten. Tijdens de toespraken door de jongeren werd mij volstrekt helder wat een belangrijke rol dit Center inneemt in het leven van deze jongeren. Zij gaven allemaal aan hoe belangrijk het Center is in hun leven en hoe het hun leven heeft veranderd. Van rondhangen op straat, veranderen in enthousiaste leerlingen die elk een voorbeeld voor hun community willen zijn en alles wat zij bij het Center leren willen doorgeven binnen hun eigen community aan de jongeren die zelf niet deelnemen aan het programma. Zij worden allemaal klaargestoomd voor de maatschappij om hierin een belangrijke rol te spelen en een betaalde baan te bemachtigen.

Aan het einde van de ceremonie is er een aantal beurzen verstrekt. Milou Bootsma, een 26-jarige Nederlandse lerares uit Brielle, mocht namens haar schoolbestuur aan twee medewerkers van het Center een opleiding tot kleuterleidster (level 2) aanbieden. Ik heb zelden zo’n blijdschap gezien. De gelukkigen noemden dit allebei een “life changing experience”. In een gesprek na afloop van deze ceremonie heb ik kennis genomen van het schrijnende verhaal van één van de gelukkigen. July, een 22-jarige vrijwilligster van het Center is toen zij 3 maanden oud was in de steek gelaten door haar moeder, haar vader heeft ze nooit gekend en ze is opgevoed door haar tante. Nu leeft ze fulltime in het Center omdat zij verder nergens terecht kan. Door de mogelijkheid die zij nu krijgt om deze opleiding te volgen zal haar leven veranderen. Zij kan na het volgen van deze opleiding een betaalde baan krijgen, waarna zij een zelfstandig bestaan kan opbouwen. Verder verstrekte Stichting Opstap aan één van de medewerkers van het Center een beurs om gedurende 5 jaar een universitaire opleiding te volgen tot sociaal werker. Rebecca, een 28-jarige alleenstaande moeder, was totaal verrast en barstte in snikken uit toen haar naam werd genoemd. Zij gaf later aan dat zij nooit gedacht had dat dit haar ooit zou gaan lukken. Zij verdient in het Center circa € 100 per maand en een universitaire opleiding kost circa € 1.000 per jaar, iets wat zij zich zonder hulp van buitenaf niet kan veroorloven. Tot slot hebben we een zeer heftige ontmoeting gehad met een moeder en haar 12-jarige zoon, die op 2-jarige leeftijd een giftige plant heeft gegeten en waarvan zowel de benen als de armen geamputeerd zijn. De alleenstaande moeder werkt momenteel 2 dagen per week, maar wil graag 5 dagen gaan werken om zo de kosten voor haar gezin te kunnen betalen. Voor € 500 per jaar kan haar (bijzonder intelligente) zoon gedurende de dag naar bijzonder onderwijs. Stichting Opstap zal komend jaar deze dagopvang bekostigen.

Aan het einde van de dag hebben we samen met alle medewerkers van het Center van een maaltijd genoten en tot slot hebben we met Valencia alle projecten geëvalueerd. Vervolgens zijn we teruggegaan naar ons hotel in Johannesburg. Onder het genot van een kop koffie hebben wij als team de gehele week nog eens doorgenomen en een overzicht gemaakt van onze toezeggingen en de te ondernemen acties voor komend jaar.

Op zondagochtend hebben wij nog voor circa 60 jonge kinderen kleding gekocht in een mall en die worden op maandag bezorgd in het Center. Gezien alles wat wij daar de afgelopen dagen hebben gezien, leek ons dit het laatste wat wij moesten en konden doen. Zondagmiddag zijn we vertrokken naar het vliegveld om terug naar huis te gaan.

Resumerend
Voordat ik naar Zuid-Afrika ging was ik al jaren bestuurslid van zowel Stichting Opstap als Stichting Sala Kuchikuchi en ik kende alle projecten op papier. Het daadwerkelijk met eigen ogen mogen aanschouwen is echt heel anders dan dat je een verslag of een dossier doorneemt. Ik heb nu met eigen ogen de passie, de bevlogenheid en de betrokkenheid van beide teams (Tzaneen en Johannesburg) gezien en ik heb ook met eigen ogen gezien dat elke euro die wij daar doneren bij de juiste mensen terechtkomt. Er blijft niets aan de strijkstok hangen en de vastlegging van de financiële verantwoording is uitmuntend. Vaak wordt gepraat over een "druppel op een gloeiende plaat", maar ik kan u, doordat ik deze "druppels" met eigen ogen heb gezien, zeggen dat het voor deze mensen geen druppel is maar een emmer en wellicht wel een container omdat je soms met één opleiding een compleet gezin een toekomst geeft.

Mocht u naar aanleiding van mijn blogs vragen hebben of een donatie willen doen aan Stichting Opstap dan kunt u altijd contact met mij opnemen. Dank voor het lezen van mijn blogs en dank voor de leuke reacties die ik heb mogen ontvangen.

Petra

Stichting Opstap

Stichting Opstap staat voor een opstap in de wereld, maar ook op stap zijn naar een evenwichtigere/betere wereld. De stichting streeft naar het verbeteren van onderwijs, levensstandaarden en welzijn in binnen- en buitenland.
Grip directeur Petra Uylen is bestuurslid van deze stichting en bezoekt, samen met een aantal mensen, waaronder René Hartman, voorzitter van de stichting, van 20 tot en met 28 november 2016 de bijzondere projecten die de stichting steunt. Ze gaan onder andere naar Johannesburg, Soweto en Limpopo.

Meer informatie over de activiteiten van Stichting Opstap is te vinden op
www.stichting-opstap.nl.